Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

ΕΛΤΑ - ΝΕΑ ΧΡΕΩΣΗ ΣΕ ΠΑΚΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ (ΚΙΝΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΜΕΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ!)

Και πως πέφτει το μάτι μου σε άρθρο το οποίο εν ολίγοις μας ενημερώνει πως από 3/2/2020 τα αγαπημένα μας ΕΛΤΑ λίγο πριν τον φούντο ή την ιδιωτικοποίησή τους - γιατί προς τα κει πάει...μη γελιόμαστε-  αποφάσισαν από μόνα τους και δίχως καμία απολύτως ενημέρωση προς το κοινό, να ορίσουν ένα 15ευρω μαμησιάτικο έξοδο για όποιον τολμήσει να παραγγείλει από τρίτη χώρα              ( βασικά Κίνα για να μην μπερδευόμαστε), με την δικαιολογία ότι είναι τέλος εκτελωνισμού για τα αντικείμενα που φέρουν τελωνειακή διασάφηση, ακόμα κι αν αυτή κατά την διάρκεια εκτελωνισμού οριστεί μηδενική. Λοιπόν, πόσο ωραία το θέτουν ε... άντε εσύ να καταλάβεις τώρα..... ας ξηγηθούμε λοιπόν.
Αντικείμενα επιστολικού χαρακτήρα (κάποιος τα χαρακτηρίζει ως επιστολές προφανώς) τα οποία κρίνονται τελωνειακώς ελεύθερα, δεν πληρώνουν τίποτα. Ταχυδρομικά αντικείμενα τα οποία συνοδεύονται από έγγραφη δήλωση σε τελωνείο, με την οποία δηλώνονται τα στοιχεία του εμπορεύματος (ποσότητα, αξία κ.ά.) και ζητείται η υπαγωγή τους σε τελωνειακό καθεστώς (εκτελώνιση προς θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία, τελωνειακή αποταμίευση, τελωνειακή μεταποίηση, τελειοποίηση ενεργητική ή παθητική, θέση σε ειδική χρήση ή προορισμό, διαμετακόμιση εσωτερική ή εξωτερική, εξαγωγή, επανεξαγωγή, επανεισαγωγή) - όλο αυτό το παραπάνω είναι η τελωνειακή διασάφηση- ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΑΝ Ο ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΟΣ, ΤΑ ΕΛΤΑ ΧΡΕΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ 15€ ΕΙΔΙΚΑ ΤΕΛΗ ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΜΟΥ τα οποία καλείστε να πληρώσετε για να μπορείτε να παραλάβετε το αντικείμενό σας. Καλό ε? Σας έχω και καλύτερο....
Επειδή ήμουν στα ΕΛΤΑ χθες και το έζησα από κοντά, η κατάσταση είναι απλά μπάχαλο! Μια κυρία για δέμα από Κίνα το οποίο είχε παραγγείλει από αρχές Ιανουαρίου και το οποίο είχε φτάσει Ελλάδα αλλά τελείως τυχαία κόλλησε στο τελωνείο πόσο καιρό, την χρέωσαν το 15ευρο. Μα αφού το αποφασίσατε στις 3/2 πλάκα μας κάνετε; Μπορείτε να ζητήσετε επανεξέταση της είπαν.... χαχα...γελάσαμε. Λοιπόν, η επανεξέταση κοστίζει 15€ γίνεται όμως αφού έχεις πληρώσει το τέλος εκτελωνισμού. Και αν κριθεί ότι έχεις δίκιο, πάλι ουσιαστικά έχεις δώσει 15€ από την τσέπη σου για την επανεξέταση ντεμέκ.. Δηλαδή, ποιο κλέφτες από αυτούς δε νομίζω να έχουν υπάρξει.... Εγώ πάλι που παρέλαβα μετά την κυρία πακετα που είχα παραγγείλει από τέλη Δεκέμβρη, δεν μου ζητήθηκε να πληρώσω τίποτα. Ξέρετε τί κατάλαβα εγώ? Πως είναι καθαρά στην τύχη, είναι πώς θα κάτσει στον τελωνειακό το πακέτο εκείνη τη στιγμή, δεν έχει καμία απολύτως λογική όλο αυτό. Τώρα εμείς ως πολίτες, αρνούμαστε την παραλαβή αφού συννενοηθούμε με τον πωλητή πρώτα να μας επιστρέψει τα χρήματά μας. Ας αναγκαστούν να τα στείλουν πίσω. Το δεύτερο που μπορεί να κάνει κανείς, εάν έχει συγγενή σε Ευρωπαϊκή χώρα, τα στέλνει εκεί και από εκεί τα στέλνουν εδώ. Ή επιλέγετε να ψωνίζετε από Κίνα αλλά από site που έχουν αποθήκες στην Ευρώπη like banggood, gearbest, lightinthebox etc . Ή επιλέγετε αποστολή priority και ξεμπερδεύετε!
και ο επίμαχος τιμοκατάλογος από τα ελτα εδώ

Και εδώ παραθέτω και ινφο από άλλα άρθρα.....



Μέχρι τις 3/2/2020, όσα πακέτα ερχόντουσαν απο χώρα εκτός Ε.Ε. και ήταν κόστους κάτω των 22€, ερχόντουσαν τελωνειακώς ελεύθερα, που σημαίνει οτι δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ και δασμούς, και δεν χρεωνόντουσαν το τέλος εκτελωνισμού των ΕΛΤΑ, οπότε κάτω απο 22€ δεν υπήρχε άλλη επιβάρυνση.

ΜΕΤΑ τις 3/2, τα ΕΛΤΑ άρχισαν να χρεώνουν τα τέλη εκτελωνισμού(15€ για πακέτα αξίας CIF μέχρι 150€) ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ πακέτα.

Τι σημαίνει αυτό; Με λίγα λόγια, ακόμα και αν αγοράσετε μια θήκη 2€, θα χρεωθείτε 15€ ως τέλη εκτελωνισμού. Άρα η σειρά χρέωσης πάει κάπως έτσι:

  1. 0-22€ πληρώνετε τέλη εκτελωνισμού 15€
  2. 22-150€ πληρώνετε τέλη εκτελωνισμού 15€ + ΦΠΑ 24%
  3. Πάνω απο 150€ πληρώνετε τέλη εκτελωνισμού 15€-50€ ανάλογα το κόστος του πακέτου, + ΦΠΑ 24% + Τελωνειακούς δασμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρούμε να αφήσετε το σχόλιό σας έτσι ώστε να διορθώσουμε κάτι που έχετε αντιληφθεί πως έχει αλλάξει!